A travel guide to Guatemala: A roundtrip guide and travel tips

This post will be translated to English ASAP.

I sommeren 2019 tog jeg alene til Guatemala for at være engelsklære i de offentlige skoler i det lille tz’utujil-samfund i Santiago Atitlán. Denne guide er den første af flere guides til Guatemala, hvoraf denne guide giver et mere overordnet overblik, som går i dybden med de mest populære destinationer i Guatemala, transport, hvad man skal se og hvor man skal bo, hvis man vil rejse lidt rundt i Guatemala og se så meget som muligt. Selvfølgelig kommer jeg også rundt om sikre rejsetips og tommelfingerregler til når man rejser i Guatemala, og nogle rejsetips til solo-rejsende i området.

Først og fremmest, Guatemala har desværre ikke et særligt godt ry, da man skal være påpasselig med sikkerheden og nogle turister desværre oplever at blive bestjålet eller lign. Når det så er sagt, så er det guatemalanske folk meget sympatiske, imødekommende og super søde, og jeg oplevede ingen former for kriminalitet eller usikkerhed i løbet af mit ophold.

IMG_4384

Santiago Atitlán

Ankomst til Guatemala City
Guatemala City, eller la Ciudad som lokalbefolkningen kalder byen i daglig tale, er hovedstaden i Guatemala. Guatemala City har desværre ikke et specielt godt ry, og derfor undgik jeg at besøge byen. Dog er det umuligt at komme uden om byen, når man tager til Guatemala, da byen også fungerer som samlepunkt for mange af landets transportmuligheder.
Jeg landede i Guatemala City om aftenen, og da jeg skulle videre med både bus og både for at komme til min endestation i Santiago Atitlán, blev jeg frarådet at rejse videre, når jeg landede så sent om aftenen. Faktisk blev jeg frarådet at tage videre hvis jeg landede efter kl. 12 om eftermiddagen, delt på grund af dårlig infrastruktur og transport, og dels fordi at det simpelthen er for farligt at rejse efter mørkets frembrud. Jeg tog mine forholdsregler, og havde booket et hostel så tæt på lufthavnen som muligt.

Det skal dog pointeres, at Guatemala City har eftersigende spændende ting at se, men at det generelt frarådes at man begiver sig ind i byen alene, og specielt efter mørkets frembrud (også hvis du er i selvskab med andre).

Hvor skal man bo tæt på lufthavnen?
Jeg boede på et hostel ved navn Hostal Guatefriends. Jeg havde fået det anbefalet, og jeg blev ikke skuffet da jeg ankom. Det har gode billige priser, også for enkeltværelser med privat badeværelse, som jeg havde booket. Derudover tilbyder de gratis afhentning og kørsel til og fra lufthavnen, og så er der en typisk Guatemalansk morgenmadstallerken med kaffe til inkluderet i prisen.

 

Guate, Antigua

Photo from Antigua and marshmallow roasting in the heat from the top of the volcano Pacaya

Antigua
Antigua er en flot gammel by midt i Guatemala. Byen var tidligere hovedstaden i Guatemala, og det er her tydeligt at se det spanske kolonipræg, som kan ses i byens mange bygninger og mange ruiner. Guatemala er har efter sigende 37 vulkaner, hvoraf 3 af dem er aktive. Antigua er omringet af vulkaner – og også nogle af de aktive af dem, og Antigua er derfor også en populær destination hvis man vil se dem helt tæt på, og ikke mindst, hvis man vil vågne op til den flotte udsigt af keglevulkaner.

Jeg havde selv kun en halvanden dag i Antigua, men kunne sagtens have  brugt flere dage i byen, da byen også er samlepunkt for mange ekskursioner til resten af Guatemala, hvilket også betyder, at der er mange turister.

Seværdigheder at se
Der er mange ting at se i Antigua, og jeg har her taget udgangspunkt i nogle af de ting jeg selv lavede og kan anbefale videre, og i de seværdigheder som er i selve byen.

 • Bestige de aktive vulkaner
  • Pacaya (1 dagstur)
  • Acatenango ( m. overnatning)
  • Fuego
 • Se de mange ruiner i byen fra kolonitiden
 • Cerro de la Cruz
 • Parque Central (Plaza Mayor)

Gode spisesteder i Antigua
Eftersom Antigua er meget turistet, er det muligt at finde mad indenfor alle køkkener – kinesisk, fastfood, guatemalansk, surdejsbager osv.

Hvor skal man bo i Antigua?
Eftersom jeg rejste alene valgte jeg at bo på hostel, dels for at møde andre mennesker, men også for at holde budgettet nede. Der er rigtig mange gode hostels i byen, og mange forskellige prisniveauer. Jeg tager her udgangspunkt i hvad jeg selv boede på, og hvilke overnatningssteder jeg overvejede eller havde fået anbefalet.

 • Hostel Cucuruchos Boutique Hostel (super fint hostel som jeg boede på)
 • Casa Cristina, Yellow House og Three Monkeys Hostel

Guate, Chichi

The church Iglesia de Santo Tomás in the middle of the grand market in Chicicastenango and some photos from the colorful cemetery

Chichicastenango
Chicicastenango er kendt for sit store handelsmarked som afholdes hver torsdag og sin farverige kirkegår, som efter sigende skulle være en af de største i Guatemala. Jeg tog derhen for en dagstur, men man kan snildt bruge en overnatning eller to, hvis man vil se mere af området.

Det store marked er noget for sig – her er alt. Der kan købes souvenirs fra alle kroge af Guatemala, frugt og grønt, antikviteter (eller det der skal forestille det), og hvis man er tidlig på den, kan der også købes levende høns. Der er noget for alle.

Seværdigheder i Chichicastenango

 • Pacual Abaj
 • Kirkegården i Chichicastenango
 • Det store marked
 • Iglesia de Santo Tomás

Guate, Tikal

Tikal and the beautiful lake by El Remate

Tikal, Flores og El Remate
Hvis man virkelig vil se mayakultur, så er man havnet i det rigtige land. Der er rigtig meget, og meget af det er ikke engang gravet ud endnu. Et af de mest populære steder for dette er Tikal, som er Guatemalas svar på Chichén Itza eller Machu Picchu.

Tikal ligger langt væk, og langt væk fra det område i Guatemala som jeg boede i, men jeg må indrømme, at det var hele den lange tur værd. Vi tog en flyver fra Guatemala City og ankom til Tikal om aftnen. Jeg boede i selve nationalparken, og havde dermed selve Tikal som nabo, hvilket betød at vi var de første til at komme ind i selve Tikal, ligeså snart indgangen blev åbnet næste dag. Og hold da op, hvor var det vildt! Der var ingen turister, der var vilde dyr alle vegne – aber, flotte eksotiske fugle og insekter, og en masse andre eksotiske dyr. Man havde nærmest hele parken for sig selv, og først i løbet af formiddagen og omkring frokosttid begyndte der at komme andre turister. Derudover var det mit første rigtige møde med junglen, og jeg er vild med den! Eftersom jeg boede i ved Atitlánsøen, som ligger højt, var det i Tikal første gang jeg sådan rigtig blev mødt med junglen, lydende, fugtigheden og den intense varme, og jeg elskede det.

Efter mange timer i Tikal begav vi os videre til Flores ved frokost tid, hvor vi havde en overnatning inden vi skulle tilbage til Santiago Atitlán næste morgen. På vejen tog vi et pitstop i en lille by der hedder El Remate, som egentlig ikke er særlig spændende i sig selv, men den lægger lige ud til en stor flot sø, så en dukkert i det klare varme vand var tiltrængt. Klart et lille stop værd, hvis man alligevel er i området.

Flores er en fin lille by – meget touristet, men hyggelig. Der er ikke så meget at se i selve byen, men bare det at gå rundt i gaderne og kigge i de små lokale butikker, kan altså noget. I Flores blev vi også bekendt med ramón, som et krydderi og meltype fra området som bruges til bagværk, varme drikke og som lægemiddel. Det har en helt speciel smag, og klart noget der skal prøves, hvis du kommer til området – og bare rolig, det smager godt 😉

Hvor skal man bo i Tikal og Flores?
Tikal: Jungle Lodge Tikal Hostel – virkelig fint hostel med private værelser. Det ligger midt ude i junglen og lige ved siden af selve Tikal, så man kan ikke komme tættere på, og helt klart anbefalelsesværdigt.
Flores: I Flores boede vi på hostel, og skulle egentlig bare have noget så billigt som muligt, da vi kun skulle sove der. Vi fandt et lille hostel ved navn Hotel Aurora, som kun kostede 50GQT pr. person og så var der yderligere køkken man kunne benytte sig af

Guate, Santiago

The Atitlán lake

Atitlánsøen
Atitlánsøen er ikke til at komme uden om, når man rejser rundt i Guatemala. Det var her jeg boede, og jeg må indrømme at jeg blev fuldstændig forelsket i området. Jeg boede i Santiago, som ikke er overrendt af turister, som mange af de andre byer rundt om søen desværre er. Når det så er sagt, så er området et perfekt sted at opholde sig en både nogle dage, men også længere tid, da der er mange ting at lave. Derudover er området meget smukt, og hævdes at være Central- og Sydamerikas flotteste sø.

Området byder på meget kultur, og det er her nemt at komme tæt på det lokale folk, da der i området bor tre primære folk, som alle har hver deres lokalsprog, og det er derfor også sjovt at se et lille område byde på så meget forskelligt. Jeg laver en separat guide til dette område i et andet indlæg, som går mere i dybden.

Seværdigheder i området

 • Besøge nationalparker f.eks. Cerro Tz’ankujil i San Marcos
 • Besøge alle de små byer rundt om byen
 • Trekking
 • Sejle i kayak eller cayuco
 • Bestige en af de tre vulkaner i området
 • Cerro de Oro

 

Guate, transport


Transport i Guatemala
Infrastrukturen i Guatemala er ikke den bedste, og man skal derfor altid påregne ekstra transporttid, ligegyldigt om man rejser til lands, til vands eller med flytransport. Når det så er sagt, så er det altid nemt at finde transportmuligheder. Der er transportmidler indenfor alle budgetter, og jeg vil nedenfor beskrive rejseformer nærmere. Et lille tip – spørg altid de lokale hvad de betaler for de forskellige transportmidler (pånær shuttlebusserne), da der altid bliver taget overpris for turister, og husk altid at aftale en pris inden du stiger ombord.

Shuttle firmaer
Den absolut nemmeste måde at komme rundt i Guatemala på er med et af de mange shuttlefirmaer. De er private, der er aircondition, de er sikre og der er mange afgange. Jeg rejste udelukkende med shuttlebus til og fra Atitlán-området til hovedstaden eller Antigua med shuttlebus, og det fungerede rigtig godt.
Jeg benyttede mig af to shuttlefirmaer, som jeg selv havde fået anbefalet, og som man altid kunne regne med, når man havde bestilt en rejse/tur med dem. Jeg rejste med Magic Travel Agency og Atitrans, som primært har kontorer i Panajachel og Antigua, men har turer til det meste af Guatemala og til de største turistattraktioner.

Chicken bus
Chicken busses er de lokale busser. De er flot udsmykkede med farverige motiver, men man skal dog være påpasselig med at rejse med dem, da man kan være uheldig da de har et ry for at være gamle og derfor ofte er ude for ulykker, og så har de et rygte for at blive berøvet ofte. Et godt tip er at tjekke at udsmykningen på bussen er ny eller pæn, for det betyder at chaufføren har råd til at betale for reparationer, og derved er der mindre sandsynlighed for en ulykke grundet gammel mekanik. Derudover er transport med chicken bus meget budgetvenlig da det måske koster 3 quetzales fremfor en shuttlebus til 50 quetzales for samme rute.

Lanchas
Hvis man tager til Atitlánområdet kommer man ikke uden om lanchas, som er bådtransport. De er hurtige og nemme at komme til, men som al anden transport i Guatemala er de ikke til at regne med rent afgangsmæssigt – de sejler når de er fyldt op, så man kan godt risikere at vente 45 minutter på afgang. I Atitlánområdet prøver de lokale at tage 25 quetzales for alle ture, men der er forskellige priser for alle ture, og hvis man ikke er bange for at diskutere prisen, kan man sagtens komme afsted for lokal pris.

Lokalpriser for lanchas på Atilánsøen:

 • Panajachel – Santiago: 15GTQ
 • Santiago – San Pedro: 10GTQ
 • San Pedro – San Juan: 10GTQ
 • San Pedro – San Marcos: 10GTQ
 • Panajachel – Santa Cruz: 5GTQ

Tuk-tuk
Tuk-tuks finder man i alle byer, og de fungerer som små taxier. De er billige, der er mange af dem og så er de hurtige, da de kan komme ind og ud af selv de smalleste gader og stræder.

Pick-up
Pick-ups er store pick-up biler, hvor passagererne får lov at stå op omme bag i bilen. De bliver ofte fyldt godt op, men er et billigt transportmiddel, og så kører de ofte til de mere rurale områder.

 

Guate, blandet

Generelle rejsetips til Guatemala og solo-rejsende
Rejsetips

 • Køb en rejsebog, og gerne den nyeste version som muligt. Jeg brugte selv Lonely Planet’s bog til Guatemala, som jeg fik af en anden rejsende.
 • Prut altid om prisen – også hvis du skal med lokal bådtransport.
 • Køb en myggespray! Der er mange myg i Guatemala som bærer både malaria og dengue feber. Du kan købe myggespray i de fleste supermarkeder og på apotekerne, og vær opmærksom på, at der er flere varianter at vælge imellem, så vælg den type spray som passer til dine rejsemål (jungle-spray og alm. spray).
 • Tjek altid din seng for sengelus!
 • Bo på hostels – så møder du mange nye mennesker (og alle er søde og imødekommende) og du holder dit rejsebudget nede.
 • Anskaf lokalvalutaen før afrejse eller hæv penge i den første hæveautomat du finder, da det er den eneste valuta der gælder. Få hostels og hoteller modtager dollars, men kun sedler af lav værdi, og uden skrammer og folder. Derudover, benyt kun hæveautomater som står i butikker, banker, lufthavne eller anden form for bygning, som bliver aflåst ved lukketid eller som overvåges.
 • Mød lokalbefolkningen, og du får du nogle helt uforglemmelige oplevelser.

Tommelfinger- og forholdsregler

 • Som tommelfingerregel, bevæg dig ikke ud alene efter mørkets frembrud, og ellers ophold dig kun i områder med mange mennesker.
 • Hvis du ikke skal opholde dig i Guatemala længe (1 måned eller længere) så hold dig væk fra gadekøkkenerne for at undgå madforgiftning. Mange af dem er gode, men vær sikker på at det bliver varmet ordeneligt op eller er pakket ordeneligt ind.
 • Guatemala er landet for mange maya-stammer, som stadig er at finde alle steder i Guatemala. Spørg altid om lov om du må deltage, tage billeder eller overvære maya ritualer og lokalbefolkningen, da mange af deres ritualer er hellige, og for dele af lokalbefolkningen er det ikke velset at tage billeder af dem.
 • Pas på dine egendele og undgå at finde kamera, telefon eller andre dyrebare ting frem, når du bruger de lokale transportmidler.
 • Hav altid lidt ekstra penge gemt et sted på kroppen, f.eks. i bh’en, en sko eller en skjult lomme, til hvis uheldet var ude og du bliver bestjålet, så har du nogle penge til transport eller bestikkelse.
 • Klæd dig på efter kulturen, det viser respekt og du får ikke unødvendig opmærksomhed. I Guatemala går lokalbefolkningens kvinder med tildækkede skuldre og knæ, de turistede steder kan du dog godt vise mere hud uden problemer.

IMG_4122

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s